Timisoara

Anunt Diamant Alexandru Mușătoiu Cabinet de Avocat

Alexandru Mușătoiu Cabinet de Avocat Timișoara - Alexandru Mușătoiu este membru al Baroului Timiș. Cabinetul de avocat a fost fondat în anul 2006, poziționându-se în segmentul cu cei mai buni și serioși avocați din Timișoara.
https://musatoiu.com

Logica la copii: Când se dezvoltă și cum o poți stimula

Logica la copii: Când se dezvoltă și cum o poți stimula

Detalii stire

Categorie
Stiri educatie
Modificat
acum 12 luni si 2 saptamani
Apartine de
DWF
Vizualizari
306

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Copiii învață de la vârste fragede despre logică și sunt capabili să formeze raționamente. Conexiunile logice între cunoaștere și interacțiuni se dezvoltă când cei mici se joacă împreună cu alți copii, dar și când se distrează pe cont propriu. Abilitățile logice apar și evoluează diferit, copiii sunt unici și au propriul ritm de dezvoltare.

Joaca stimulează capacitatea copiilor de a conștientiza probleme și de a găsi soluțiile potrivite pentru rezolvarea acestora. Strategia potrivită vizează dezvoltarea abilitățile lor de a face conexiuni între evenimente și idei, de a înțelege relațiile de cauză și efect și de a face comparații. Prin exersarea situațiilor diverse apare învățarea și înțelegerea pentru a putea face față unor situații variate în societate, dar și acasă.

Ce este gândirea logică la copii?


Gândirea logică la copii este un proces prin care aceștia studiază o problemă cu care se confruntă și găsesc o rezolvare. Pentru aceasta însă, copiii trebuie să dețină cunoștințe care să le permită să realizeze conexiuni. Cum se ajunge la acumularea a cât mai multor cunoștințe? Prin întrebări și răspunsuri explicative. Copiii pun întrebări instinctiv. Este modul lor prin care încearcă să înțeleagă lumea. De aceea trebuie încurajați să adreseze cât mai multe întrebări, să primească explicații ample, astfel încât să înțeleagă și să își formeze cunoștințe temeinice.

Dezvoltarea abilităților de raționare


Educlass.ro oferă o mulțime de jucării de îndemânare atât pentru bebeluși, cât și pentru preșcolari. Cu ajutorul acestora cei mici își exersează abilitățile motorii fine și grosiere, își antrenează mușchii mânuțelor, dezvoltă o mai bună coordonare mână-ochi, își formează gândirea logică și pe cea creativă. Copiii au nevoie de independență pentru înțelegerea unor probleme, dar și în ceea ce privește identificarea soluțiilor potrivite. Încrederea acordată de părinți sau de educatori și sprijinul pentru deciziile luate îi ajută pe copii în dezvoltarea raționamentelor logice.

Cum se poate dezvolta logica la copii?


Dezvoltarea cognitivă are loc pe etape care țin de vârsta biologică. Bebelușii descoperă lumea prin forme, culori, sunete, lumini. Își folosesc simțul tactil pentru a apuca și a gusta totul. După vârsta de 1 an reușesc să tragă concluzii din experimentele pe care le fac singuri. Puterea de convingere începe să fie o armă, alături de raționament, gândire logică și gândire critică. Următoarea etapă este cea a gândirii abstracte, cu concluzii bazate pe ipoteze. Logica și raționamentul deși sunt în plină dezvoltare se bazează pe cunoștințele și experiențele trăite până în acel punct. Ultima etapă în dezvoltarea logicii este caracterizată de dobândirea activităților din ce în ce mai complexe, în vederea extinderii raționamentului pe bază de ipoteză și deducție, pentru a avea o viziune abstractă asupra lumii înconjurătoare.

Cum are loc stimularea logicii la copii?


Seturile de construcție din cuburi de forme, culori și dimensiuni variate sunt extraordinare pentru aranjat și creat tipare în cazul copiilor mici. Sortarea după o anumită formă stimulează logica bebelușilor și copiilor mici, evident pe baza discuțiilor și a sesiunilor întrebare-răspuns. Alinierea jucăriilor, aranjarea în ordine crescătoare sau descrescătoare, conform indicațiilor părintelui, îi ajută pe cei mici să pună bazele gândirii logice.

Simularea unor situații cu ajutorul jucăriilor și al recuzitei din casă întărește abilitățile copiilor de a gândi logic și de a face conexiuni între sarcinile care le sunt atribuite. Se pot distra copiii cu jucării și fețe de pernă sau vase de bucătărie? Cum le pot integra în jocul lor? Soluțiile găsite de micuți sunt uimitoare, iar explicațiile oferite vor dezvălui raționamentul lor.

Vânătoarea de comori în casă este excelentă pentru preșcolari în formarea raționamentului logic, dar și pentru distracție alături de părinți. Micile probleme matematice în care sunt implicați, ghicitorile oferite, construcțiile cu seturi lego și jocurile de societate sunt excelente mijloace de stimulare ale imaginației, creativității și gândirii logice. Copiii au nevoie de încurajări și de suport, dar trebuie să fie lăsați să ia unele decizii singuri. Au nevoie de îndrumarea părinților, dar nu trebuie ca aceștia să facă totul pentru ei.

Libertatea oferită de părinți și încurajarea raționamentului îi ajută pe copii să facă distincția între bine și rău și să dezvolte gândirea logică.

Sursa foto: pexels.com/photo/children-playing-wooden-toys-3661389/

Anunt Diamant Claudia Nastacă

Claudia Nastacă - organizator de cursuri din Timisoara pentru copii, ateliere pentru copii