Timisoara

Anunt Diamant Salsa Rebels

Salsa Rebels Timisoara ofer cursuri de salsa, bachata, kizomba si cha cha.
https://salsarebels.ro

5 factori de risc ai depresiei

5 factori de risc ai depresiei

Detalii

Categorie
Boli / afectiuni
Modificat
acum 8 luni si 1 saptamana
Apartine de
DWF
Vizualizari
256

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Depresia este o tulburare mintală foarte des întâlnită, caracterizată prin senzație persistentă de tristețe. În funcție de severitate, aceasta poate afecta modul de gândire, somnul și comportamentul persoanei în cauză. Chiar dacă este normal să fii trist în anumite situații, acest sentiment este temporar și tinde să varieze în intensitate. În cazul depresiei însă, tristețea este prezentă în fiecare zi pe o perioadă de cel puțin două săptămâni, acompaniată, de obicei, și de alte simptome [1].

Întrucât depresia poate afecta semnificativ calitatea vieții și poate avea chiar și consecințe letale, iată câțiva factori care pot crește riscul de a dezvolta un episod depresiv!

Istoric familial cu depresie


Factorii genetici au un rol important în ceea ce privește dezvoltarea depresiei. Dacă ai membri de familie diagnosticați cu depresie, atunci prezinți un risc de două sau de trei ori mai mare de a dezvolta această tulburare. Asocierea dintre istoricul medical familial și depresie a fost susținută și de un studiu publicat în 2018 [2] care a discutat despre impactul factorilor genetici asupra formelor severe ale depresiei și asupra numărului de episoade prezentate de-a lungul vieții.

Stresul cronic


Chiar dacă un nivel mic de stres poate fi benefic în anumite circumstanțe, fie pentru a crește motivația, fie pentru a oferi impulsul necesar pentru a începe o activitate, stresul cronic poate afecta semnificativ creierul și corpul, ducând astfel la apariția depresiei în rândul anumitor persoane. Stresul poate duce la suprasolicitarea axului hipotalamus-hipofiză-suprarenale (HPA), care are un rol important în felul în care corpul răspunde la situații stresante. Atunci când axa HPA este suprasolicitată, aceasta poate elibera în exces anumiți hormoni, cum ar fi cortizolul, lucru care poate cauza mai multe probleme de sănătate, printre care și depresia. Conform unui studiu publicat în 2015 [3], a fost observată o disfuncției a axei HPA în aproximat 70% dintre persoanele diagnosticate cu depresie.

Evenimente traumatice


Persoanele care au trecut prin traume sau care au fost abuzate în special în timpul copilăriei, pot prezenta un risc mai mare pentru dezvoltarea depresiei. Aceasta asociere a fost susținută de un studiu publicat în 2016 [4] care a menționat că adulții cu tulburare depresivă majoră au trecut prin mai multe traume, comparativ cu adulții fără depresie. Mai mult decât atât, studiul a menționat că persoanele care au suferit aceste evenimente înainte de vârsta de 7 ani au răspuns mai greu la tratamentele prescrise.

Sexul feminin


Conform unui studiu publicat în 2015 [5] depresia este mai des întâlnită în rândul persoanelor de sex feminin. Chiar dacă mecanismele declanșatoare nu sunt cunoscute încă, există însă anumiți factori care pot explica această asociere. În primul rând, persoanele de sex feminin tind să prezinte mai multe probleme asemănătoare depresiei cum ar fi tulburarea disforică premenstruală, depresia pospartrum și depresia la menopauză. În al doilea rând, multe dintre aceste schimbări tind să fie asociate cu modificări apărute la nivelul hormonilor secretați de ovare, lucru care susține și mai mult legătura dintre sexul feminin și numărul mare de persoane cu depresie.

Dieta nesănătoasă


Nutriția are un rol foarte important în ceea ce privește funcțiile cerebrale. Riscul de a dezvolta probleme fizice sau mentale crește atunci când corpul nu obține nutrienții necesari. Consumul unui nivel ridicat de carbohidrați și de alimente procesate a fost asociat cu o creștere a riscului de apariție a depresiei. Mai mult decât atât, persoanele diagnosticate cu această tulburare au prezentat un nivel mai mic de minerale și vitamine cum ar fi zinc, cupru, vitamina D, B9 și B12 [6].

Întrucât depresia poate afecta semnificativ calitatea vieții, discută cât mai curând posibil cu un specialist dacă prezinți simptome specifice, pentru a primi atenția necesară și tratamentul corespunzător!

Referințe:
  1. “Depression: Causes, Symptoms, Types & Treatment.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/9290-depression. Data accesării: 27.01.2023
  2. Shadrina, Maria, et al. “Genetics Factors in Major Depression Disease.” Frontiers in Psychiatry, U.S. National Library of Medicine, 23 July 2018, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6065213/. Data accesării: 27.01.2023
  3. Yang, Longfei, et al. “The Effects of Psychological Stress on Depression.” Current Neuropharmacology, U.S. National Library of Medicine, 2015, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4790405/. Data accesării: 27.01.2023
  4. Williams, L M, et al. “Childhood Trauma Predicts Antidepressant Response in Adults with Major Depression: Data from the Randomized International Study to Predict Optimized Treatment for Depression.” Translational Psychiatry, U.S. National Library of Medicine, 3 May 2016, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5070060/. Data accesării: 27.01.2023
  5. Albert, Paul R. “Why Is Depression More Prevalent in Women?” Journal of Psychiatry & Neuroscience : JPN, U.S. National Library of Medicine, July 2015, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4478054/. Data accesării: 27.01.2023
  6. Pedersen, Traci. “Risk Factors for Depression: Genetics, Trauma, and More.” Psych Central, Psych Central, psychcentral.com/depression/what-are-the-risk-factors-for-depression#depression-risk-factors. Data accesării: 27.01.2023


Sursa foto: Shutterstock.com

Anunt Diamant Timisoreni.ro - publicitate online

Oferim publicitatea online prin intermediul site-urilor: timisoreni.ro, ​bucuresteni.ro, ​aradeni.ro, ​roportal.ro, ​clujeni.com, ​ghid-constructii.ro etc, medicina-umana.ro si constanteni.ro suport clientului pentru o promovare de calitatea in mediul online.
https://www.timisoreni.ro/site/publicitate/