Știința dovedește multe chestiuni legate de mâncare – nutrienți – boală – sănătate, face o treabă grozavă. Probabil că nu peste mult timp se va rezolva problema alimentației, creându-se pastille ce reprezintă masa perfecta, dar până atunci, ne putem întreba ”ce-i de făcut acum”? Nu putem lăsa știința să ne ghideze orbește ce punem în farfuriile noastre, parcă mai e nevoie și de altceva…
Suntem mândri, în vărful piramidei trofice, singurii de pe pământ care au nevoie de consiliere pentru a decide ce să mânănce. Stăm bine, merci! ”Am nevoie să-mi scrieți o dietă, combinații și gramaje pentru fiecare alegere, zi de zi! Ce să mânânc, cât să mănânc și în ce ordine?” Da, nici o problemă, se rezolvă!, dar asta nu este tot. Primesc oameni spre consiliere, însă ei nu știu că tot ce-mi propun eu să le pot oferi este simpla întoarcere către ei, cunoașterea lor și a gustului lor. Nevoia lor primordială fiind regăsirea drumului drept, cu sens și rost, atât în alimentație, cât și în viețile lor. Și funcționează! Chair dacă la începutul primei ședințe aud de multe ori exprimată dorința de mai sus…
Trebuie să recunoaștem că ”nutriționismul” este foarte atractiv în zilele noastre, când avem rânduri-rânduri și mii de produse în hypermarket, cum să nu fie vorba despre ”era nutriționismului?” Gândiți-vă câți sunt implicați în povestea aceasta? Consumatori, producători, dieteticieni, consilieri nutriționali, jurnaliști în domeniu, toți devenind ”must have” al societății actuale. Se creează diversificat, se îndeamnă la consum și, evident, toate sunt încercate, consumate, oamenii caută permisiunea de a le savura. Un studiu nou, o nouă rectificare este mereu sursa apariției altei cărți, o altă dietă, altă poveste ce se vinde până apare altceva nou. Promovăm dieta fără grăsime, introducem carbohidrații și avem ”epidemie” de obezitate în lume. Descoperim apoi dieta bazată pe proteine și avem o boală de neoprit: cancerul. Ne jucăm de-a ”pune mama acasă masa!” Mama știa cel mai bine, simplu, din cultura tradiției sale de familie, cu ce să-și hrănească familia. Dar noi am plecat departe de aceste simplități. Stăm în laboratoare de cercetare și ne documentăm. Nu-i rău, doar că nu avem rezultatele la care ne așteptăm…
Cine cumpără cărți despre nutriție astăzi? Cei care le-au cumpărat și pe cele aflate pe piață ieri, și care nu au dat rezultat!”
Gyorgy Scrinis, cratorul termenului de ”nutriționism”, vorbea despre importanța gradului de procesare a alimentelor, mai mult decât conținutul în nutrienți. ”Alimentele naturale și cele industriale sunt singurele două grupuri de alimente pe care le-aș include într-o piramidă alimentară”, spunea el. Citiți etichetele produselor pe care le cumpărați? Este simplu atunci: căutați produse pe care să scrie ”100% produs integral!” Despre asta ne vorbesc mulți dintre cei care nu fac doar nutriție, în zilele noastre, cei care studiază stilul de viață al omului, în forma simplă și firească, în cultura sa proprie. Și, căutați un specialist care să vă consilieze nu în ce să mâncați, ci cum să vă regăsiți pe voi. Unul care să vă ghideze în regăsirea drumului către interiorul vostru. De aici va veni și firescul alegerilor, gustul bun și claritatea lor.
”Probabil că a savura mâncarea pe deplin – adică a simți o plăcere care nu vine din ignoranță – este forma cea mai profundă a legăturii noastre cu lumea. Prin această plăcere conștientizăm și celebrăm dependența și recunoștința noastră, căci ne hrănim din mister, cu ființe pe care nu noi le-am creat și din forțe care sunt dincolo de înțelegerea noastră.” – Wendell Berry